Folosește codul OSTROV5 și ai 5% reducere la o comandă de peste 300 lei

Vasta istorie si experienta sunt o stare de fapt la Domeniile Ostrov.

In ciuda acestui aspect, “Domeniile Ostrov” este numele unei case de vinuri tinere. Traditia este un avantaj, in masura in care aceasta este incorporata unei filosofii noi, proaspete si originale. Scopul nostru este acela de a surprinde degustatorul prin prospetimea vinurilor noastre, prospetime care sa “tradeze” o intelegere profunda a vinului, o imbinare a vechii noastre traditii cu tot ceea ce are mai bun de oferit prezentul.

Istoria locului si istoria vinului si a vitei-de-vie din aceasta regiune nu pot fi considerate ca fiind doua aspecte diferite. Izvoarele arheologice ne-au aratat faptul ca, inca de acum cel putin 3000 de ani, regiunea cunoscuta astazi ca fiind Ostrovul a fost sinonima cu viticultura si, implicit, cu vinificatia. De-a lungul timpului, sub diferite forme, la Ostrov s-a facut vin.

Cultivarea se facea pe suprafete mari, ceea ce a impus viticultura ca fiind un element distinctiv pentru viitoarea provincie romana. Dupa cucerirea Daciei, administratia romana a introdus noi sortimente de vita-de-vie si noi procedee de taiere si practici de vinificatie. Cu toate masurile pe care le-ar fi luat Burebista si Deceneu in privinta desfiintarii viilor, se stie cu siguranta ca, la venirea romanilor in Dacia, cultivarea vitei-de-vie se practica pe suprafete intinse de teren. Ulterior, de-a lungul secolelor, vita-de-vie a continuat sa prezinte un mare interes pentru localnici. Cultivarea ei nu a incetat nicio clipa, nici in perioada migratiei popoarelor, nici in secolele de ocupatie turceasca a Tarilor Romane.

Se stie ca romanii au avut o campanie grea la Dunarea de Jos, intre anii 101-102 si 105-106. Din epoca Flaviilor pana in vremea lui Traian, la Durostorum este atestata cohors II Flavia Brittonum, al carei castru nu s-a putut preciza pe teren pana acum. In timpul celui de-al doilea razboi daco-roman, imparatul Traian a dislocat in regiunea actualei localitati bulgaresti Silistra o unitate de elita a armatei romane, pentru a contracara rezistenta luptatorilor bastinasi. Sosirea Legiunii XI Claudia pe malul Dunarii este atestata in anul 105.

 

Cultura vitei-de-vie pentru romani tinea nu numai de lucrul manual, ci si de o intreaga spiritualitate, arta si mentalitate care a marcat profund aceasta civilizatie. Vinul se regaseste in diversele creatii artistice si in sculpturile romane, iar totul sta sub semnul lui Bachus, caruia, conform legendei, in vene ii curgea vin si nu sange. Descoperirile facute in zona au scos la suprafata mai multe reprezentari ale lui Bachus si ale ciorchinelui de strugure.
De la legiunea si ulterior administratia romana, ce a incurajat si modernizat viticultura si vinificatia, trecand prin Evul Mediu, prin schimbarile modernitatii de rit francez, prin sistematizarea comunista si, in cele din urma, pana la momentul prezent, cand, la Domeniile Ostrov, toate cele enumerate mai sus sunt preluate, invatate si incorporate in marea zestre culturala si istorica a acestui loc.

Majoritatea podgoriilor au un farmec aparte si implicit o traditie istorica, asa cum o demonstreaza Domeniile Ostrov. Centrul viticol Ostrov este situat in sud-vestul judetului Constanta, de-a lungul malului drept al Dunarii, pe o lungime de 30 km, si este marginit la sud de frontiera cu Bulgaria. Relieful, hidrografia si climatul zonei contribuie la formarea unui rod generos si a unui vin special. Ostrovul este atestat documentar ca fiind una dintre cele mai vechi zone viticole din tara, fiind mentionate avantajele reliefului si climatului pentru cultivarea vitei-de-vie.

Producatorul de vinuri Domeniile Ostrov este patronat de catre omul de afaceri Horia Culcescu din anul 2001. Din 2005 si pana acum, la Domeniile Ostrov s-a investit pentru reconversia plantatiilor prin programe anuale succesive, sisteme de irigatii, dotarea cu echipamente si utilaje specifice. De asemenea, cele doua statii de vinificatie Ostrov, respectiv Lipnita au fost aduse la standarde moderne

Înapoi sus