Folosește codul OSTROV5 și ai 5% reducere la o comandă de peste 300 lei

Vinul Dobrogean-Vinul de Ostrov( Tradiție și Istorie )

de Domeniile Ostrov pe November 29, 2023

Vinul Dobrogean

Vinul de Ostrov

      

         Istorie și tradiție :

         1. Considerat băutură rafinată încă din Antichitate, vinul a înveselit inimile daco-geților chiar înainte de a planta vii în Dacia cea veche.

          Colecția bogată pentru amfore pentru vin descoperită în România de azi, și în Dobrogea, arată gustul strămoșilor noștrii pentru vinurile grecești și italiene. Și nu se poate spune ca nu sunt bune ! Clima aspră și aridă din Dobrogea nu permitea în acele vremuri cultivarea viței de vie în condiții optime, însă asta nu i-a împiedicat să se bucure de gustul autentic și imbelșugat al vinului.

          2. Vinul era la foarte mare căutare, întrucat aceștia vindeau bunuri precum : sclavi, cai, miere și blănuri pentru rodul viței de vie. Desfătările în cinstea zeului Bacchus, la care curgea vin din belșug, erau raspândite în toată regiunea.

     

           3. În timp, daco-romanii au învățat singuri arta vinificației, și au transformat vasta întindere a Dobrogei într-un tărâm care poate fi numit cu mândrie o adevărată podgorie !

 

            4. Dealurile acoperite de viță de vie, au ramas și în zilele noastre o pecete emblematică a Dobrogei. Numeroasele crame, care încă își fac veacul prin această regiune, și în care încă se simte mirosul pătrunzator de vin, duc mai departe tradiția lăsată in spate de catre strămoși. Se spune ca praful ar trebui lăsat doar pe bunele vinuri din pivnițe, nu și pe iubirea oamenilor de a duce mai departe vinul și longevitatea viței de vie.

 

 

           Solul nisipos, soarele arzător, dar și prietenos cu vița de vie, dar și umiditatea aerului au făcut din Dobrogea țara vinului și a tuturor inimilor captivate de Bacchus !

           Domeniile Ostrov- așa numitul tărâm mirific al vinurilor dobrogene!

           Domeniile Ostrov își trag esențele din istoria locului, ce se contopește cu vremurile de glorie ale Imperiului Roman și ale Traciei străvechi. Viile existau pe aceste locuri încă de pe vremea cetății antice Durostorum, ce se întindea pe culmile molcome care se pierd inefabil în Dunăre.

Frecvent, atât prin viile și livezile ce se întind acum pe culmile dealurilor, apar la suprafață artefacte și obiecte ce stau mărturie a obiceiurilor și îndeletnicirilor ce existau în zonă.       Și care acum se regăsesc într-un veritabil muzeu al vestigiilor antice legate de cultura viței de vie, chiar la Domeniilor Ostrov.

           Și cum romanii erau mari amatori de vinuri, iar viile și vinul jucau un rol important, aici regăsim (momentan în renovare) și o hrubă străveche unde romanii executau celebrele lor libațiuni. Totul pare vegheat de undeva de sus de către Zeul Dionis, cel care era considerat protectorul viilor, al pomilor, al vegetației și al fertilității și care se regăsește simbolic în logo-ul Domeniilor Ostrov, zâmbind parcă șugubăț la gândul că hedonismul era pe vremuri un stil de viață pentru strămoșii noștri romani.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bibliografie: https://oenolog.ro/degustari/domeniile-ostrov-intre-istorie-traditie-si-vinuri/

                      https://www.turistulliber.ro/redescopera-traditiile/judetul-constanta/vinul-dobrogean-mai-mult-decat-traditie/

Înapoi sus