contact us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right.

DN3
CT
România

0726-777226

DOMENIILE OSTROV REPREZINTA BRANDUL SUB CARE S.C. OSTROVIT S.A. PRODUCE VINURILE DIN PODGORIA OSTROV.

test_culture.jpg

Test Culture

      Vinul si mancarea au fost, sunt si vor fi intotdeauna indisolubil legate. Gustul functioneaza la fel si in cazul mancarii, si in cazul vinurilor. Acelasi simt ne guverneaza aceste placeri iar acest simt are, la randul lui, cinci elemente constitutive sau gusturi: dulce, acru, sarat, amar si umami (umami subsumeaza atributele savorii).

      Astfel stand lucrurile, putem trece in revista o serie de reactii si raporturi binecunoscute. Spre exemplu, o mancare dulce sau savuroasa – umami -  va reduce invariabil orice caracter aromatic al vinului, mai ales daca avem in vedere subtilitatea tonalitatilor dintr-un vin. Astfel, vinul va avea o textura mai pronuntata, fie ea acida, astringenta sau taninoasa. La polul opus, o mancare amaruie sau sarata influenteaza invers perceptia noastra asupra vinului, accentuandu-i acestuia aromele si catifelarea si diminuand textura.

      O prima concluzie ar fi ca trebuie gasit si mentinut un echilibru intre vin si mancare, iar absenta unui gust predominant va ajuta. Intrand in amanunt, putem subsuma mancarurile in categorii generale si, astfel, avem mancarurile dulci, condimentate, savuroase, mancarurile echilibrate si deserturile.

       In cazul mancarurilor dulci, condimentate si savuroase (umami) se recomanda vinuri usoare. Prin usor se intelege un caracter acid pentru vinurile albe si un caracter taninos pentru cele rosii; in ambele cazuri, vinurile sunt seci si proaspete.

      Condimentate, in cadrul acestei categorii de mancaruri intra tot ceea ce este veritabil chinezesc (sweet&sour), mancarea mexicana, orientala si africana si orice alta mancare condimentata. Pentru astfel de mancaruri, cele mai potrivite vinuri sunt Riesling, Sauvignon Blanc si Chardonnay daca doriti vin alb si anumite tipuri de vinificare ale Pinot noir-ului, Merlot-ului, Shiraz-ului si, uneori, chiar Cabernet Sauvignon-ului, daca doriti un vin rosu.

      O mancare savuroasa extrem de aromata si deci, mai acida, are tendinta de a estompa caracteristicile vinului, de multe ori anihiland un vin exceptional. In general, pentru asemenea mancaruri putin sarate, dar condimentate nu se recomanda tonalitatile lemnoase si sunt de evitat vinurile baricate. In cazul unei bucatarii mediteraneene pe baza de andive, rucola, peste marin (implicit uleios), fructe de mare, batog sau carnuri fine afumate, cel mai indicat este sa alegeti un Pinot gris, Sauvignon blanc, Chardonnay sau ceva cu trasaturi similare in cazul unui vin alb si un Pinot Noir, Merlot si anumite vinificari de Cabernet Sauvignon in cazul unui vin rosu.

      In ceea ce priveste mancarurile echilibrate, asocierea cu vinurile este mult mai putin pretentioasa si libertatea de alegere este mult mai mare. Tot ce inseamna carne facuta pe gratar, sote-uri, saramuri, sosuri si branzeturi, cu sau fara mucegai, au darul de a imbogati caracteristicile deja existente in vinul ales. In ceea ce priveste vinurile albe, puteti alege intre Pinot Gris, Riesling, Sauvignon Blanc, Chardonnay sau Fetesaca Alba si Regala, in ceea ce priveste vinul rosu Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Merlot sau Feteasca Neagra sunt alegeri potrivite.

      Deserturile sunt asociate de regula, desi nu este o regula, tot cu vinuri dulci. Pentru o experienta placuta recomandam experimentarea si, spre exemplu, daca aveti un vin mai dulce decat desertul, aciditatea vinului va fi mult diminuata, iar daca lucrurile stau invers, veti constata un echilibru care face ca vinul sa para mult mai suplu si chiar vioi.